Joakim Robakowski

Teknik, den neutrala spelaren

Tekniken fann sin blomstringstid under industrialismen och idag flyter dess utveckling på. Frågan är bara vad teknikutvecklingen innebär för oss? Det är lätt att se alla fördelar med saker som gynnar oss på många olika sätt.

Människan har i sin natur att underlätta för sig själv, kanske på grund av den fysiska styrkans brist men logiska tänkandet till sin fördel. Det hela inleddes med vapen för att lätt kunna jaga större djur, fortsatte med hjulet för att transportera tyngre laster och idag sitter vi på flygplan för att ta oss jorden runt på mindre än 80 dagar!

Man försöker göra allt för att slippa ha det jobbigt. Visserligen finns det olika sätt att göra det enklare för sig själv.  Olyckligtvis påträffas de fel lösningarna ganska ofta.

Vapnet är en av uppfinningarna som har utvecklats enormt, men inte med matjakten som huvudintresse. Målet bottnar i girighet. Människan vill ha tillgång till naturtillgångar vilket leder till det som inte borde förekomma inom en djurart … det vill säga; krig. Viljan att vara bättre, rikare och äga mer än andra har lett till en piskad teknikutveckling inom vapenområdet som kan betraktas på ett negativt sätt.

Däremot kan transportteknikens utveckling uppfattas mer positivt då denna har hjälpt människan att förflytta sig snabbare både på land som till sjöss.

Två science-fictionböcker av Jules Verne (”En världsomsegling under havet” och ”Jorden runt på 80 dagar”) är verk som berättar om sådana äventyr, men på ett eget, speciellt sätt. Tack vare olika mekaniska transportmetoder reste huvudpersonerna runt världen fortare. I ”Jorden runt på 80 dagar” är äventyret på land, och som titeln säger så utspelar berättelsen runt om i världen. De snabbare transportmedlen (som fartyg, tåg m.m.) hjälpte hjältarna att resa runt jorden på en kortare tidsperiod vilket var ett tydligt tecken att tekniken sparar oss tid och öppnar nya vägar. I dessa böcker förutsades två uppfinningar som är i bruk idag, nämligen U-båten (”En världsomsegling under havet”) och flygplanet(”Jorden runt på 80 dagar”). Med båda dessa uppfinningar har det rests och utforskats med. Tack vare det har människan lärt sig mer om sig själv och sitt hem, jorden.

Men varför utvecklar vi tekniken hela tiden? Handlar det endast om girighet, eller också om mänskliga behov? Ja, det är så enkelt idag som att människan måste ha mat för att överleva och teknikutvecklingen är jobbet som försäkrar ständiga resurser, det vill säga håller pengar i rörelse. Naturliga viljan att alltid ha makt är det som vilseleder oss mest. Människor dödar varandra för pengar med teknikens hjälp.

Å andra sidan så har krigstekniken utvecklat ett system som gör att vi idag kan hålla kontakt med våra närmaste vart de än befinner sig, alltså internet. Dock kan internet missbrukas av många och helt plötsligt bli en negativ teknikutveckling.

Personligen tror jag att vi skulle må bättre ifall vi slapp all den teknik vi har idag. Vi skulle röra oss mer, det vill säga att vi inte skulle behöva gå på gym för att kroppen ska må bra. Familjen hade alltid varit en prioriterad bit av livet och man hade kunnat göra det man gillar. Idag tar stressen över för att allt ska gå fort, just för att företag ska ha fram nya, egna tekniker.

Leave a comment

Filed under Uncategorized

Leave a comment