Anton Kjellin

Teknikutveckling, vår enda möjlighet?

Många var känslorna efter katastrofen i den mexikanska golfen. Ilska, sorg men kanske framför allt rädsla. Måhända satt den ansvarige likt Dr. Frankenstein i Frankenstein eller den moderne Prometheus av Mary Shelley och ångrade sig förtvivlat över vad han gjort samtidigt som paniken sakteliga växte inom honom.

Är det här ett resultat av människans nya kunskap och ständiga teknikutveckling eller kanske ännu ett tecken på människan oförstånd, okunnighet och misstag? Ett bevis på att vi inte kan allt. Hur man än väljer att se på det har vi alltid ett val. Väljer man att se det negativa och gräver ner sig, tar avstånd och bestämmer sig för att det är ett tecken på att olja är obrukbart? Eller väljer man att även efter ett misstag se det positiva, löser problemet och tar lärdom så att man inte gör samma misstag igen? Gör om, gör rätt som man brukar säga. För även en katastrof som den här är väl en del i teknikutvecklingen?

Dock är det möjligen så att vi måste iaktta mer försiktighet inför det okända och på vad som kan hända med våra nya kunskaper. Ett misstag med dagens teknologier kan få så mycket värre konsekvenser än tidigare. Konsekvenser som kanske ligger utanför vår fattningsförmåga. Frankenstein må ha fått panik över sin nya skapelse, men det som hänt i den Mexikanska golfen har ödelagt ett helt hav. En skada som kommer leva kvar långt in i framtiden. Likt det som hände i Tjernobyl där ett litet misstag ödelade en hel stad och vars följder skapat stora problem i våra dagar. En extra tanke är inte dumt att rikta till alla de rester som kärnkraften ger. Ett avfall som inte behöver ställa till problem för oss men som kanske förstör livet för våra barnbarn.

Vad vi gör i livet ekar i evigheten” Maximus Decimus Meridius (Film: Gladiator)

Visst kan framtiden vara skrämmande och visst finns det faror. Men man skall inte stoppa huvudet i sanden. Många var nog de som kände oro inför vad fildelningen och The Pirate Bay möjliggjorde. Bert Karlsson satt och beklagade sig i TV ’Hur skall jag nu kunna tjäna pengar’. Likt när boktryckarkonsten kom på 1400talet gör dagens makthavare allt för att behålla sin makt och vill inte att människor ska använda sig av den nya teknologin och möjligheten att kommunicera på ett sätt som aldrig tidigare varit möjligt. De gör allt för att stoppa utvecklingen men i slutändan är det de som är förlorare. För om dessa makthavare i stället hade sett möjligheterna med den nya teknologin hade de kanske, som Martin Lorentzon gjorde, kommit på en tjänst som Spotify. Lorentzon som såg möjligheterna har nu gjort det bättre både för sig själv och för andra.

Samma synsätt borde man ha på den rådande klimatkrisen som vi har i världen. Jag var nog inte den enda som gick ut ur Önneredsskolans auditorium med en konstig magkänsla efter att ha sett ”An Inconvenient truth” med Al Gore. Dock var det ingen annan som visade sig det minska berörd över vad de just sett. Detta är en lögn, sa de. Kanske har de rätt. Men jag tror att de var rädda. Att tänka på framtiden med vetskapen att jorden som vi lever på kanske inte kommer vara beboelig under hela ens livstid är verkligen skrämmande och möjligen en verklighet som vi är den första generationen att ha. Men många verkar inte ta denna insikt på allvar, eller har de kanske gett upp hoppet? Ibland får man en känsla av att vi är på väg in i ett svart hål. Ett svart hål som vad vi än gör är omöjlig att ta sig ur.

Vår generation måste nu lösa de problem som tidigare generationer skapat. Vända alla negativa trender och få utvecklingen på rätt spår. Detta är något som jag känner stort ansvar inför, och som jag strävar att få vara delaktig i­. Förhoppningsvis går vi ur krisen med ett leverne som är bättre än det vi hade innan. Trenden som är nu är att vi skall köra minde bil och leva snålare men förhoppningsvis leder utvecklingen till att vi kan åka mer bil. Utvecklingen går kanske mot bättre elbilar. Elbilar som är tystare och behagligare att åka än de vi har nu. Säkrare system så att man inte ens behöver köra bilen själv, för att bara nämna några exempel. Jorden kommer förhoppningsvis vara en bättre plats att bo på, en värld utan smog, olja och oljud. En ren och fin jord.

Miljardären och teknikutvecklaren Bill Gates ger under sitt tal ”Innovating to Zero” en rad exempel på hur vi kan tillverka energi utan att släppa ut någon koldioxid över huvud taget. Bill Gates som verkligen har fått lära av sina misstag då han 1981 gjorde ett uttalande där ha sa att en dator aldrig kommer att behöva mer än 640KB internminne. Nu sitter jag här och försöker komma på en bra avslutning på min essä, med en laptop med 2GB internminne, 3000 gånger så mycket.

Det är en spännande tid vi lever i. En tid där vi kanske står inför människans största utmaning hittills. Med förenade förmågor och utgångspunkter kan vi lösa allt. Så vad det än är som teknikutvecklingen leder till tror jag att det är de människor som ser möjligheterna i problemen som kommer att lyckas. Dels med sina egna liv men även att förbättra andras.

 

Den som inte ser framåt blir efter. Stefano Guazzo

 

Anton Kjellin

 

Bill Gates, Innovation to Zero: http://www.ted.com/talks/lang/eng/bill_gates.html

Advertisements

Leave a comment

Filed under Uncategorized

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s