Elias Börjesson

Teknikens framfart

Teknikens framfart är något som både skrämmer och ger hopp. Nu influeras vår jord av så mycket teknikiska mackapärer att det skulle vara svårt att överleva utan dem.  En ganska Skrämmande tanke egentligen. Vad skulle vi göra utan t.ex. sociala medier såsom telefoner, mejl eller facebook?  Skriva brev? Jag tror inte många personer i vår tekniska värld har tänkt den tanken på flera år.

Det finns så otroligt mycket bra saker med tekniken. Tack vare den så har man lyckats ta fram mediciner som räddar liv. Tack vare den så hittar människor sitt livs kärlek ”match.com”. Tack vare den så kan elever kopiera arbeten från Wikipedia. Tack vare den så… ja ni förstår själva, denna lista kan göras oändligt lång. I Jules Vernes bok ”En världsomsegling under havet”, så ser man möjligheterna med teknikutvecklingen och vad den för med sig. Även om det i stort sett är en sciencefictionbok, så ser man vilka upptäckter människan har gjort, och framförallt, har kvar att göra. Vi har knappt börjat skrapa på ytan över vad som universum har att erbjuda oss. Men om man tittar på hur snabbt utvecklingen går i dagsläget, så tror jag inte att det är långt kvar innan mänskligheten har upptäckt några av universums många gåtor. För bara 200 år sedan fascinerades man över vad som fanns under havsytan. Nu har vi sett det mesta av det och det är inte alls lika intressant. Förhoppnings är det så om rymden om ytterligare några hundra år.

Men så finns det även de dåliga sidorna av teknikutvecklingen. Den största konsekvens som teknikutveckling för med sig i dagsläget är miljöförstörningarna. Om vi ska fortsätta men den framfart vi har idag, så är det inte konstigt att miljön tar skada av det.  En till konsekvens är att vi blir allt slappare av alla tekniska hjälpmedel. Priset som lataste hjälpmedel tas hem av permobiler som används av överviktiga. Här har tekniken gått så långt att användarna inte ens gör de mest simplaste uppgifter, att gå. Att tekniken ska ta över våra mest uråldriga beteenden låter inte bra. Mänskligheten tänker inte på konsekvenserna av vad uppfinningar för med sig, utan tänker bara på allt bra som den kan tillföra. Ett utmärkt exempel på det är bilen. I början var det världens bästa upptäckt som revolutionerade allt. Idag pratas det om att det kommer vara vår undergång.

Den sociala delen av tekniken är något som har exploderat det senaste. Facebook, Bdb, MSN. Även denna lista kan göras lång. Men frågan är om dessa sociala medier verkligen gör oss mer sociala. Framtidens barn och vuxna kanske slutar umgås med varandra eftersom de hellre sitter på MSN och chattar. IDG.se skriver att i en studie gjord i USA uppger hela 54 procent av de tillfrågade att de har mindre fysisk kontakt än innan de började använda facebook. Vad kan detta leda till för konsekvenser i framtiden? Vuxna som har svårt att skapa vänner i arbetslivet?

Vad är det då som driver teknologin framåt. Det är många saker. Girighet, lycka, nyfikenhet med mera. Girighet kanske är den främsta orsaken. Under kalla kriget mellan Sovjetunionen och USA var det en stor kamp mellan dessa två länder om vem som skulle bli först att komma till månen. Det var tack vare girigheten mellan länderna som fick utvecklingen inom rymdskeppen att gå så snabbt. Om inte detta krig skulle ha utkämpats, så kan man tänka sig att nyfikenheten skulle spela roll i rymdskeppsteknologin. Nyfikenheten över hur det skulle vara att gå på månen, vad den är gjord av och hur jorden ser ut från det skulle troligen ökat framfarten mycket.

Vad tror då jag om teknikutvecklingen? Jag ser bara det positiva med den och tror att det kommer bli mänsklighetens räddning, eller det är i alla fall det jag vill tro. Jag tror vi kommer att kunna bygga rymdskepp så att vi kan befolka andra planeter och bli polare med andra väl utvecklade civilisationer och byta teknologi med varandra.  Även om det handlar om många hundra år innan vi kommit så långt, kan jag alltid hoppas att jag får vara med om det under min livstid.

Advertisements

Leave a comment

Filed under Uncategorized

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s