Fredrik Walldén

Syn på teknikutvecklingen

 

När utvecklingen går snabbt framåt bildas två grupper. En som är positiv till utvecklingen och en som är negativ till den. Så har det alltid varit så länge vi kan minnas. Detta fenomen är ganska logiskt, alla kan inte tycka likadant. Oftast är det tidigare erfarenheter som påverkar den inställningen man har till den tekniska utvecklingen. Det kan vara både negativa och positiva erfarenheter.

Ett exempel på detta kan vara en uppfinnare som bygger ett flygplan, antingen så kan han vara säker i sig själv och vet att uppfinningen fungerar eller så vet han någon svaghet som gör att han eller hon inte vill flyga med flygplanet. Flygplanskonstruktörer idag brukar skoja om att de aldrig skulle flyga med något där delarna är sammanfogade med hjälp av lim. Detta är en negativ erfarenhet som gör att de får den inställningen. Oftast så tar man inte ställning i svart eller vitt, dvs. att man är det ena eller det andra. Man kan se både fördelar och nackdelar i teknikutvecklingen.  Detta skiljer sig från individ till individ men det finns givetvis extremfall inom detta område också och det är dem vi ser på tv som spekulerar om hur farligt eller bra det skulle vara med den nya tekniken.

De som är positiva till teknikutvecklingen ser möjligheterna, möjligheterna att utveckla samhället och göra vardagen enklare och roligare. Om man kollar på utvecklingen av internet så har den gått i en rasande fart. Det fanns folk som sade att internet bara var en trend och att den snart skulle gå över när de presenterade den geniala idén. Vi trodde aldrig att folk skulle tillbringa mer tid framför datorn än vad man gör sovandes i sängen. Hela vårt samhälle bygger på detta nätverk. Denna utveckling hade aldrig gått om det inte fanns folk som var nyfikna och positiva till att utveckla och använda internet. Så är det med allt man behöver någon som driver på. Ett projekt som är stort behöver många som hjälps åt för att komma vidare. Det kan tyckas vara konstigt men det krävs också personer som är skeptiska och lite bakåtsträvande för att projektet skall fungera. Någon behöver kritisera och försöka hitta fel så man kan rätta till dem och eliminera risker. Vissa fel går dock inte att rätta till och det är dem vi får leva med. En nackdel med mycket datoranvändning är att man sitter still och man rör inte så mycket på sig. En sådan nackdel som icke insatta kommenterar är att det inte är så socialt och man umgås inte, medan de som är insatta i användandet inte alls förstår vad det är dem syftar på, de pratar ju med alla sina vänner via internet och, de träffar även nya vänner där.

Många som är emot teknikutvecklingen är lite rädda för tekniken. De förstår inte riktigt hur den fungerar eller är rädd för att den skall missbrukas. Många gamla människor idag tycker att utvecklingen är helt obegriplig och förstår inte varför allt skall vara så krångligt, dem säger att det var bättre förr.  Tillexempel tycker de att det är jobbigt att sköta sina bankärenden på nätet och de klagar för att fler banker hänvisar till datoranvändandet istället för att sköta det hela manuellt . Då säger de gamla att det är helt obegripligt att man skall förvara alla sina pengar i en dator, att man skall skicka iväg allt man äger via cyberspace! Slutsatsen man kan dra av detta är att man behöver båda sortens människor för att utvecklingen skall fungera. Skulle den ena försvinna skulle allt förändras, dock på olika sätt. Skulle bara den konservativa vara kvar skulle den inte hända något och skulle den framåtsträvande bara vara kvar skulle det antagligen hända någon olycka eller katastrof som slutligen ödelägger jorden. Det finns teorier om att ett sådant fenomen kommer att inträffa när man tror sig fått fram ett vaccin mot cancer. Det finns flera filmer som beskriver detta fenomen, tillexempel filmen I’m Legend för att nämna någon.

Min personliga åsikt inom detta ämne är väldigt positiv. Visst jag ser nackdelar men dem är oftast försumbara i sammanhanget. Skall vi ha det som vi alltid har haft det skulle jorden bli en väldigt tråkig plats att vistas på. Det gäller att se möjligheterna istället för alla problemen. För 50 år sedan så kunde man inte logga på sin dator och prata med någon på andra sidan av jordklotet. Internet är också en ständig källa till information, både negativ och positiv sådan. Teknikutvecklingen idag går i en sådan rasande fart så jag tror inte det dröjer länge innan vi får evigt liv utan tråkigheter och sjukdomar. Men för att detta skall hända gäller det att vi använder vetenskapen på rätt sätt. Vi skall komma framåt, inte lägga pengarna och tiden på att skjuta ihjäl varandra. Dock har den största utvecklingen i världen skett just när vi skall utveckla så vi kan ha ihjäl varandra. Det var nämligen under första och andra världskriget som utvecklingen gick med en rasande fart. Man uppfann saker så som radarn, ekolodet och kondensatorn och utan dem skulle vi kunna glömma många av de saker vi tar förgivet idag.

Kanske behöver det hända något som gör att vi blir pressade och lägger på ett extra kol och uppfinner saker snabbare. Jag tycker dock att det skulle vara onödigt att ställa till med ytterligare ett världskrig bara för att få utvecklingen att få framåt.

 

Referenser

Mina far- och morföräldrar gav mig insikt i hur tekniken påverkade deras vardag både nu och då. Det är med hjälp av informationen från dem som jag har kunnat skriva denna uppsats.

Tack till:

Farmor: Evy Walldén

Farfar: Ingemar Walldén

Morfar: Kjell Gunnarsson

Advertisements

Leave a comment

Filed under Uncategorized

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s