Henrik Ansund

Teknikutveckling nu och då

Inledning

Man har alltid haft tanken om vad som kommer att hända i framtiden. Särskilt om tekniken under industrialismen då tekniken fick ett nytt ansikte och industrier reste sig här och var.

Det fina med tidsepoker är att människor förrändras och lär sig av det förflutna. Idag ser man på framtiden med ett annat perspektiv än vad man gjorde förr i tiden. En sak har däremot alltid funnits, för och emot. Rädlsan för det okända kommer alltid att finnas som gör människor osäkra och som då gärna föreställer sig det värsta. De som är för har istället en lättare syn på det som kommer att ske och har även tron på att det kommer att göra gott för världsalltet.

Förr och Nu

Fransmannen Jules Verne är en omtalad författare och skrev bra böcker, inte minst hans verk “En världsomsegling under havet” som är en teknikinriktad sci fi-roman på hans tid som kännetecknade detta med nytänkande teknikutveckling. Han var för detta med teknikutveckling och var även före sin tid, med sina tankar på hur tekniken skulle utvecklas. Man ser detta i hans verk ”En världsomsegling under havet” där han beskriver en konstruktion som liknar dagens u-båtar. Han skrev detta verk på slutet av 1800-talet då dessa typer av konstruktioner inte var möjliga att konstruera. Jules Verne kan alltså tänkas ha varit före sin tid med hur tekniken kommer att kunna utvecklas.

Idag på 2000-talet så finns dessa tankar kvar. Vad kommer att hända i framtiden? Men varför får teknikutvecklingen en så stor plats i denna fråga, om vad som kommer att hända.  Det är just att detta ämne kan göras på så många olika sätt och att man idag har kommit så långt inom ämnet. Tekniken har fått oss till världens djupaste hav, fått oss att färdas allt snabbare med olika fordon, och till och med ända ut i rymden.  Dagens fantasi om sci-fi och teknikutvecklingen är mycket om rymden och dess oändlighet, laservapen och stora kolonier på planeter. Man kan fråga sig om kanske några decennier så kanske tankarna är verklighet? Så som Jules Vernes fantasi blev verklighet idag. Det roliga med dessa tankar är att ingen egentligen kan veta vad som kommer att hända i framtiden, hur tekniken kommer att forma vårt samhälle och vår jord. Dagens personer som är emot tekniken har ofta frasen att ”Robotarna kommer att ta över människorna” eller liknande. Man kommer då tillbaka till det att rädslan över det okända hamnar i centrum och då föreställer sig det värsta.

Ur en text ”Staden” som är ett utdrag från romanen ”Den illustrerade mannen” (1951) Av Ray Bradbury, beskrivs en stad som en människoliknande varelse med syn, hörsel, känsel och förmågan att analysera. När människor har rest med sitt rymdskepp flera ljusår bort till denna underliga planet så börjar staden att analysera människorna. Staden bestämmer sig sedan för att döda människorna då man får reda på att de är stadens ärkefiende då människornas förfäder har lämnat kvar staden för att ruttna. Denna berättelse om hur tekniken kan göra mot människan är mycket dyster. Jag tycker att den kännetecknar en rädsla mot tekniken och att den inte alltid är så bra som man säger. Jag citerar från texten:

”Det här är människor. Det är människor från en fjärran värld, en viss planet, och de har en viss sorts ögon, en viss sorts öron, och de går på ben på ett speciellt sätt och bär vapen och tänker och slåss, och de har speciella hjärtan och alla sådana organ som registrerades en gång för länge sedan// Det här är våra fiender. Det är de här männen som vi har väntat i tjugo tusen år på att få se igen.”

I detta citat är det ”Staden” som berättar/talar. Man får reda på att människorna är deras fiender och att det har registrerats för länge sedan. Detta är alltså en text som kan kännas är emot och ser med ett vakande öga på teknikutvecklingen. Att man inte ska lägga all sin säkerhet och tro på tekniken. Till slut kommer den att ta över mänskligheten.

Vi bör tänka efter om vad för teknik vi skapar men om du är för eller emot teknikutvecklingen som finns idag väljer du själv.

// Henrik Ansund

Advertisements

Leave a comment

Filed under Uncategorized

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s