Jakob Sjöholm

Vår gemensamma påverkan

Människans påverkan på klimatet. Människan har bara funnits till en liten, liten tid av den totala tid som vår planet som vi valt att kalla jorden har existerat, så långt tillbaka som vi kan uppskatta att den har funnits till. Att människan påverkat livet här på jorden råder det inget tvivel om, och att vi i dagens samhälle är mycket väl medvetna om att vi tillsammans kan påverka miljön vi lever i tror jag inte heller att det råder något tvivel om. Men för att verkligen lyckas göra något åt klimatet som hotar att riva sönder hela vår tillvaro som vi känner den idag måste alla jobba åt samma håll, vilket inte alltid ligger i människans natur. Att världens ledare i klimatmöte efter klimatmöte inte kan enas om vem som får fortsätta att spy ut koldioxid och vilka som får dra i handbromsen är ett bra exempel på hur det ser ut i dagens tillvaro. För de i-länder som tvingas dra i den så kallade ”handbromsen” kommer det betyda ett stopp i ekonomin medan det blir vice versa för de u-länder som får forstätta utvecklingen av sina länder vilket bokstavligt talat sticker de andra länderna i ögonen, vilket i sin tur leder till att de blir oense i förhandlingarna. Detta är ett fenomen som förekommer över allt, för att ta ett exempel så tror jag att det är många som skulle vilja byta till en sämre betald arbetstjänst för att någon av kollegorna har det svårt med ekonomin. Eftersom vi inte kan bli ense om vilka regler vi ska förhålla oss till forstätter vi att släppa ut stora mängder koldioxid och detta blir ju desto lättare då effekten av våra handlingar nu, kanske inte får effekter för vårt klimat förrän längre fram, Vi måste förstå vad vi gör mot vår planet innan det är försent. ”Det krävs en chock för mänskligheten för att vi ska uppfatta faran. Om förändringen tycks ske stegvis, när den egentligen går fort, har vi lätt för att bara sitta där och inte reagera” ett citat från Al Gore bok ”En obekväm saning”.

Problemet ligger i att alla inte jobbar åt samma håll. Vi får inte glömma bort att vi bor på den här planeten tillsamans, att vi alla blir påverkade av varandras handlingar och att vi måste bort se från att försöka tjäna mest pengar eller skaffa oss maktövertag på bekostnad av klimatet “Vi måste ta vårt förnuft till fånga och stoppa den här galenskapen “framförde Al Gore från klimatmötet i köpenhamn 2009.

Jag tänkte avsluta med ett citat från boken ”Earth in the balance” skriven av Al Gore. Vad jag vill försöka förmedla med det här citatet är att det är dags att tänka om vad gäller vår tillvaro här på planeten jorden

“ We have misunderstood who we are, how we relate to our place within creation, and why our very existence assigns us a duty of moral alertness to the consequences of what we do. A civilization that believes itself to be seperate from the world may pretend not to hear, but there is indeed a sound when a tree falls in the forest”

Advertisements

Leave a comment

Filed under Uncategorized

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s