Jimmy Eliasson Malmer

Framtidens teknik – mänsklighetens storhet och öde

“He had been in the middle of some deep thinking. He continued to reflect for a second about his mission. Was this a suicide-mission? Bringing a Rapier into the middle of hostile space to spy on the Amarr, with only a cloak between him and the terrifying forces of the holy empire. The empire that had his people enslaved for centuries.
– “Shiptypes?” he asked again. A bit stressed this time.
– “Battlecruisers with interdictor support. Currently 11 ships and rising.”
He only had a split second to think about what order he should give when the alarm went off, and a small ship showed up on screen. It was about 70 meters long, hazel and in the shape of a miss formed half circle.”

Detta var ett utdrag ur novellen ”Just a number” av Jimmy Eliasson Malmer. Novellen utspelar sig långt in i framtiden. Långt efter människan först koloniserat rymden. Det är krig, och många människor dödas varje minut av enorma rymdskepp bestyckade med både lasrar och missilplattformar. Med detta ställer vi oss frågan: Gör tekniken verkligen gott för dessa människor, eller hade de klarat sig bättre om de varit kvar på jorden utan denna futuristiska teknik?

Teknikutvecklingen idag har gjort mycket bra för oss. Den har gjort saker och ting lättare för oss genom att slitgöra människor tidigare var tvungna att göra idag kan göras av maskiner . Men har detta verkligen gjort oss lyckligare? När man tittar på TV ser man ibland program om folk som lever helt utan modern teknik. Folk som medvetet avskärmat sig från den moderna världen. Beror detta verkligen på att de har en rädsla för utomstående, eller ser de något som vi inte ser?

Wikipedias svenska artikel om lycka säger följande: ”Om han anser att det egna livet är meningsfullt och innehåller saker han värdesätter, exempelvis nära relationer och arbetsglädje, så är han “lycklig” (…) ”. Med detta menar den anonyma skribenten att livet behöver kännas meningsfullt, tex genom ”arbetsglädje”, för att lycka ska uppstå. Kan detta vara en indikation på att vi blir mindre lyckliga om vi ”slipper” göra allt eftersom maskiner gör det för oss?

Men om man bortser från ”lyckan”, på vilket sätt har tekniken fört vår civilisation framåt? Tekniken har genom århundradena varit en verktygslåda för oss människor. Denna verktygslåda har byggts ut och omformats under hela vår utveckling. Vi människor är konstruerade på ett sådant sätt att vi är ganska skeptiska till nya saker. Detta är i grunden endast en försvarsmekanism som gör att vi helt enkelt ska vara mycket försiktiga med saker vi inte vet så mycket om för att inte riskera att bli skadade eller tom dödade. Enligt min uppfattning har dock detta skydd ”försämrats” med åren, då vi helt enkelt blivit för vana vid nya saker. Jag skulle tro att personen som uppfann hjulet inte var så uppskattad innan de övriga människorna insåg att den där runda saken faktiskt kanske kunde vara rätt användbar; vilket förmodligen tog sin lilla tid. Idag accepterar vi ny teknik på rullande band. Smartphones, sportbilar och rakapparater är bara exempel på produkter som tas fram många nya varje år. Om man sätter detta i perspektiv till 1800-talet då ångloket kom, har vi mycket mer tillit till tekniken idag. Folk trodde nämligen att kroppen inte skulle klara av farter högre än 30 km/h, vilket då skulle resultera i direkt död. Även om missöden med tekniken händer, känner vi oss mycket säkrare med teknik runtom oss idag. Men betyder detta att tekniken är säkrare idag? Jag säger både ja och nej. Varför? Kraven på säkerheten när det gäller farliga maskiner har blivit enormt mycket högre det senaste århundradet. Dock har dessa maskiner blivit mycket starkare och snabbare. Detta resulterar i att risken för att en olycka med något tekniskt skulle hända är mycket lägre, men när en olycka väl händer är den idag mycket värre.

Men många människors död idag beror inte på olyckor. Vi människor är konstruerade att vara själviska. ”Selfishness is the greatest curse of the human race” lyder ett citat av William E. Gladstone, politiker i Storbritannien under 1800-talet. Vapen, krig och död. Allt detta beroende på att människor inte klarar av att samsas om saker och ting, utan tar till våld för att få det de vill ha. Eftersom vi som ras är så själviska och maktbenägna är det ett sorgligt faktum att väldigt mycket av teknikutvecklingen skett genom krig. När det kommer till krig är vi människor beredda att investera hur mycket resurser som helst i att få fram teknik som är bättre än motståndarens.  Låt oss ta något så enkelt som GPSen i din bil. GPS (Global Positioning System) började utvecklas av Amerikanska marinen under kalla kriget för att med hjälp av satteliter guida missiler till sina mål med stor precision. Det är alltså på bekostnad av människors liv du kör runt och blir guidad av Lillbabbs röst till jobbet. Frågan är dock om det är värt det.

Men för att lämna historian bakom oss och se på tekniken idag så är i princip all modern teknik integrerad med datorer. Från början var datorer endast en mängd transistorer och kondensatorer som var uppkopplade på ett sådant sätt att de kunde utföra enkla beräkningar. Idag är datorer mycket mer än så. Datorer kan i vår nutid tillåta folk att kommunicera på ett sätt som inte varit möjligt tidigare. De gör också mycket arbete lättare så som tex konstruktion där man kan simulera sina produkter innan de byggs. Datorer har blivit en stor del av vårt samhälle och har utvecklats till en punkt där de i många sammanhang överträffar människans kapacitet. Detta handlar inte bara om hastigheten de kan utföra beräkningar på, utan även något som kallas AI (Artificiell Intelligens). Detta har utvecklats så långt att vi idag har kommit till frågan ”Vad är liv?”. Detta är en fråga som många frågar sig. Wikipedia säger att de saker som definierar liv är att: det förökar sig, det för vidare arvsanlag vid reproduktion, det vidareutvecklas, det reagerar på yttre stimulans, det söker föda och det har en ämnesomsättning. Detta är också en ganska allmän uppfattning angående liv; men frågan är om detta inte endast är definitionen för biologiskt liv. När vi människor stimuleras av något bra frigörs kemiskt hormon som får oss att känna oss glada. Vi är alltså inte mycket mer än kemiska maskiner av biologiska ämnen. Om man skulle bygga en robot (AI) som fungerade på samma sätt, alltså som kunde på liknande sätt känna känslor, skulle denna definieras som ”levande”? Många anser att vi är på gränsen till att skapa liv. Inte biologiskt liv, utan ett helt nytt sorts liv av metall och isoleringsmaterial. Detta är ett helt nytt steg inom teknikutvecklingen. Som jag nämnde tidigare är vi människor i allmänhet rädda för nya saker, men har blivit vana vid ny teknik så att vi accepterar den mycket fortare. Tanken på att ”skapa liv” skrämmer många eftersom det är något vi aldrig sett eller upplevt förut. Det har varit ett hett ämne de senaste åren, vilket resulterat i en hel del litteratur som tex  filmen ”I robot” där en robot konstrueras som har både känslor och möjlighet att fatta beslut på samma sätt som vi människor, alltså inte endast genom binära beräkningar, vilket är det alla ”vanliga” datorer gör idag.

Min slutsats efter att ha begrundat och analyserat teknikutveckling både idag och genom historien är att den både gjort gott och ont. Den har fört vår civilisation framåt på ett sätt ingen för 2000 år trodde var möjligt. Dock har den förts framåt med blodet hos människor som bränsle. Den har tagit oss till höjder som nästan är svindlande i många sammanhang, och vi vet inte vad som kan komma att hända om vi lyckas ge maskinerna medvetande; speciellt med tanke på deras så mycket större kapacitet. Detta speciellt med tanke på alla kända biologiska varelsers instinkt för överlevnad. Frågorna vi helt enkelt måste ställa oss själva är: Vart vill vi komma med tekniken, och gör den oss verkligen så mycket lyckligare?

Advertisements

Leave a comment

Filed under Uncategorized

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s