Jonas Hagberg

I rymden vilar en kommande historia

 

Rymden, detta otroliga fenomen som skapat debatt och funderingar från forskare runt jorden i många hundratals år. Rymden, som genom tiderna alltid har varit målet för mänskigheten att utforska. Man har spekulerat om dess storlek och uppkomst, och inte ens nu, så här 50 år efter den första rymdfärden genomfördes, har man kommit närmare sanningen.

Forskare och inte minst jag själv, kan aldrig sluta förvånas över tanken att rymden antagligen inte har ett slut. Just den meningen, inget slut, är svår för mig att uppfatta, för jag associerar alltid en storlek vid något konkret. Men tänk om det nu skulle finnas ett slut, vad skulle hända? Tar det bara stopp likt att köra in i en vägg? och vad finns bortom den? Men stannar vi vid teorin ”inget slut”, vad skulle då fylla detta otroliga tomrum? Vid denna tanke ökar ständigt mina funderingar om planeter liknande vår. Man har ju hittat spår av liv på Mars, men slutar det där? Nej, funderingarna hos mig stärks ständigt vid denna tanke, för visst hade det varit fantastiskt med planeter likt vår egen, som delar vår historia fast ändå på ett helt annat sätt. Tänk om man i framtiden kunde dela sina upptäckter, kunskaper och historia med andra i vår galax! Som producenterna och författarna Neill Blomkamp och Terri Tatchell ville förmedla 2009 då de skrev filmen ”Distrist 9”. Denna film förmedlar för visso mycket av människors arrogans, girighet och lathet, men även en vilja till samarbete för utveckling, vilket är något som vi som ras värderar över allt annat.

Att hitta en annan planet i vårt universum hade inte bara spelat roll för vår utveckling, utan även för vår överlevnad. Forskning har under de senaste åren visat att om vi fortsätter leva som vi människor gör kommer vi om några år ha använt upp jorden till den gräns då det inte går mer, då den säger ifrån. Ändrar vi då inte vårt levnadssätt snart så kommer en ny planet stå väl till pass. Frågan är då om en ny start kommer leda till det bättre och om vi lyckas lära av det misstag som vi alla dagligen gör? Det skulle jag vila kalla teknikens baksida, att vi utvecklar mer och mer, men det tar alltid ett tag innan det utvecklade blir överkomligt miljövänlig. Denna tid har idag förkortats avsevärt, men det skulle varit gjort för länge sedan om vi skulle sett en effekt idag. Ett bra exempel på detta är bilutvecklingen. Man pratar idag om hur farliga bilens avgaser är och hur mycket dess katalysator gör för naturen. Men katalysatorn är en ca 30 år gammal uppfinning, som blev lagkrav för nyproducering för 20 år sedan och bilar har funnits i 100 år. Förvisso började bilar inte användas flitigt förrän ca 50 år sedan, men det är många mil som bilar rullat utan katalysator, och i fattigare länder görs det fortfarande.

Bilar är bara en del av allt det som ständigt skräpar ner och förstör vår planet, men det är aldrig försent att börja göra något åt det. Många har i dessa sammanhang lätt för att tänka, men jag lever inte under den tiden, så då är inte det mina problem. Men vi måste börja tänka på de som kommer efter att vi är borta, vi kan inte hela tiden lämna allt till en senare generation. Våra far och morföräldrar och många före dem som lämnade över världen till oss. Så nu är det vi som måste sätta ner foten och få miljöförstöringen att vända om vi fortfarande vill kalla jorden (Tellus) för vårt hem.

Man kan ju inte se in i framtiden, så hur det kommer det sluta för oss människor, hur framtiden kommer se ut, kan ingen veta. Vi kanske rentav kommer behöva fortsätta skriva vår historia någon annan stans. Kanske det är i rymden vår kommande historia vila!

Av: Jonas Hagberg

En av de största tänkarna känd av människan

Advertisements

Leave a comment

Filed under Uncategorized

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s