Sandra Persson

Essä – teknikutveckling

Teknikutvecklingen går snabbare än någonsin förut. Idéer om nya vapen, fordon, robotar och material sprutar ut. Mycket av detta kan man läsa i böcker och filmer som finns idag. Men finns det en gräns för vad som borde uppfinnas och vad kan konsekvenserna bli? Jag kommer att resonera om detta i denna essä.

Precis som i novellen Staden av Rad Bradbury kommer tekniken allt närmare det mänskliga. Genom att ge ett dött material sinnen blir det levande på ett helt nytt sätt. I novellen gör detta tekniken helt överlägsen oss. Luktsinnet, smaksinnet och känseln når inte bara mänskliga nivåer utan övermänskliga. Så man kan ju fråga sig, kan tekniken ersätta oss och kommer betydelsen för ordet mänsklig inte längre ha samma innebörd? När en robot kan känna, tänka, höra och kanske till och med känna smaker precis som vi, behövs definitionen ”mänsklig” kanske ändras. I filmen Bladerunner ges en android till och med minnen. Något som är helt kopplat till levande varelser. Skall man då ge robotar rättigheter precis som människor och djur? Gränserna mellan plåtburk och mänsklig skulle bli allt suddigare. Det skulle vara som att skapa ett Frankensteinmonster, vilket många skulle bli mycket upprörda över. Många skulle kalla det att ”leka Gud”, andra moraliskt fel.

Redan idag har arbetsuppgifter ersatts av robotar och andra maskiner. De klår oss i de allra mesta då de klarar av att upprepa samma moment lika exakt varje gång. Men än har de inte våra känslor, tankar eller förmåga att uppfatta omgivningen. Frågan är bara hur länge till? Jag kan absolut förstå att detta kan kännas skrämmande. Desto längre tekniken kommer och allt mer liknar den teknik vi ser i science fiction filmer desto overkligare känns det.

I artikeln Mänskligare robotar och digitala husdjur i aftonbladet 13/8-2008, skriver Susanna Vidlund om hur vi sakta närmar oss en allt mer automatiserad värld där robotar kan komma att bli en del i vardagen. Teorier om konsekvenser av detta är många. Kanske skulle våra skapelser bli för smarta och för starka tills den punkt där de bestämmer över oss. I filmen I Robot ges robotarna tre regler att leva efter för att förhindra något sådant. Den första regeln säger att en människa aldrig får skadas och de följande två får aldrig överträda den första regeln. Något liknande kan jag absolut tänka mig kommer hända i framtiden. Problemet är precis som i filmen att något skulle kunna bli fel vid tillverkningen. Alltså att en eller flera skulle kunna överträda dessa regler. Om vi ser till den mänskliga faktorn och hur tekniken är idag är detta fullt troligt. Fel upptäcks till exempel hos färdigställda produkter efter att de sålts. Ett liknande problem finns i filmen Spiderman 2 där helteknologiska armar, liknande långa ormar, utvecklats att lyda människan endast efter ett litet chip fästs i nacken. Konsekvenserna blir sedan förödande när chipet förstörs.

Vi har redan sett konsekvenserna av vad teknik kan föra med sig. Atombomben skakade många. Men skulle man börja förbjuda en sorts forskning kan många svar och nya idéer hindras. Penicillinet är bara en av många saker uppfunna av ren slump. Jag tror inte att det är tekniken som är problemet med teknikutvecklingen utan sättet vi använder den på. Att det finns klantiga och egoistiska människor som använder vapen som atombomber och på så sätt skapar problem för deras egen vinnings skull, betyder inte att vi borde stoppa den teknikutveckling som pågår. Dessa människor kommer alltid att finna ett sätt att lyckas, varför då stoppa framtiden?

Advertisements

Leave a comment

Filed under Uncategorized

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s