Tom Gyllensten

Teknik på gott och ont.

Vi människor. Planetens smartaste varelser. Den enda varelse som kan använda verktyg för att utföra en uppgift. Den enda varelse som utrotar andra arter. Den varelse som med hjälp av sin hjärna, kunnat resa ifrån jorden. Teknikens utveckling har pågått ända sedan människornas uppkomst. Vi började som jägare, tog fram vapen för att lättare kunna jaga, kom på elden, uppfann hjulet, elektriciteten och så vidare ändra fram tills idag.

Den tekniska utvecklingen har skapat en ny värld för oss. En värld anpassad för oss människor, endast oss människor. Vi har skapat fantastiska saker!  Vi har bekvämligheter som ingen kunnat drömma om ens för bara 200 år sedan. Denna tekniska utveckling som ur evolutionens tidsaspekt sett , skett med ljusets fart. Det var bättre förr brukar man ju säga. Och kanske var så fallet? Tiden innan vår teknik började bi farlig för oss. För tekniken har väl stigit oss över huvudet, eller?  Vi förstör oss själva, våra medmänniskor och vår planet , säger någon. Vi överlever, säger någon annan. Skall vi sluta utveckla vår teknik bara för att rädda någon randig katt?

Vi har teknik som påverkar oss människor positivt. Forskare har skapat mediciner som gör att vi kan leva längre. Ingenjörer har skapat maskiner som kan förse oss med stora mängder energi. Vi har snabba sätt att transportera oss. Vi kan kommunicera med varandra, trots att den vi pratar med befinner sig på andra siden Jorden. Vi håller till och med på att anpassa oss för att leva i yttre rymden.

Men samtidigt har vi skapat problem. Med medicin och bättre vård kommer en överbefolkad planet. Med kärnenergi kommer kärnvapen kraftiga nog att utrota allt intelligent liv på vår planet. Med bilar kommer växthuseffekten. Vi håller på och förstör oss själva. Har den tekniska utvecklingen kanske gått för fort för vårt eget bästa? Desperat försöker vi rädda oss med miljövänligare bilar, nya energiprinciper och försök på att bosätta oss i yttre rymden. Jordens befolkning är så intelligenta att vi vet allt detta. Vi vet vad vi gör med vår planet likt med våra djur som vi utrotar och vår atmosfär som smutsar ner. Ironsikt nog forsätter vi med det vi är bäst på. Att fortsätta att utveckla vår teknik, fortsätta ta bilen till jobbet och fortskrider med skövlingen av regnskogen .

Detta låter nu som om jag är totalt emot denna rasande teknikutveckling. Men så är icke fallet. Vi människor kan inte sluta upp att leva. Vi kan inte sluta utveckla vår teknik. Det är försent för detta. För fortsätter vi inte utveckla vår teknik kommer vi antagligen inte överleva. Världen kommer bli överbefolkad, maten och energin kommer ta slut, krig utbryta och våra atombomber förstöra oss själva och vår planet.

Självklart har tekniken goda sidor.  Vår forskning och utveckling gör att vi nu förtiden kan utföra otrolika saker. Vi kan bota cancer, flyga, utforska havets bottnar och miljoner saker därtill. Många av våra tekniska nyskapelser för dock med sig mindre bra saker. Vår förbränning av fossila bränslen förpestar luften vi andas. Vi överlever längre, vilket gör att vi måste hugga ner regnskogen på grund av mat och platsbrist. Vi utvecklar farligare och farligare vapen som förintar oss själva.

Dock kämpar vi hela tiden för att bromsa detta. Med ny teknik gör vi bränslesnålare fordon och hittar nya sätt att skapa energi för att tillgodose vårt ständigt växande energibehov liksom vi bekämpar skövlingen av regnskogen . Men räcker detta? Kommer vi klara av framtiden? Kommer teknikutvecklingen fortsätta med samma rasande takt som den gör idag?

Men samtidigt föds antagligen nya problem med framtidens tekniska innovationer. Kommer vi kunna lösa dessa också? Eller kommer vi inse att vissa tekniska uppfinningar helt enkelt skall lämnas ouppfunna? Detta är en fråga som endast framtiden kan svara på. En framtid byggd på teknik. Teknik på gott och ont.

Av Tom Gyllensten

En av de största tänkarna genom tiderna*!


Advertisements

Leave a comment

Filed under Uncategorized

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s