Viktor Engström

Teknikutveckling

På gott och ont

I de många skönlitterära skrifter, gamla som nya, som handlar om teknikutveckling finner man mycket att fundera på. Det första jag slås av är den fantastiska bredden på spektrumet man har när man fantiserar själv, och när man läser om, teknikutveckling. Det finns inga gränser, hämningar eller tillbakahåll när det kommer till vad tekniken så småningom kan åstadkomma. Det är nästan lite skrämmande ibland när man läser om någonting futuristiskt inom tekniken. Om man sedan funderar på hur det är idag och vad man skulle kunna åstadkomma med dagens kunskaper inom ett visst område blir man ännu mer överväldigad. Total förintelse, evig energi. Går man sedan vidare med tanken och funderar på vad människan skulle kunna göra med tekniker som ännu bara finns i fantasin, så är gränserna som bortblåsta av fantasins stormvind. Tänker man på hur det var i den allra vildaste fantasin att människan någonsin skulle kunna flyga på 1800 – talet så blev det verklighet 1903 när bröderna Wright gjorde den första kontrollerade flygningen med motor. Det som idag anses vara omöjligt kan mycket väl bli vardagsmat i framtiden, det har historien bevisat flertalet gånger.

I litteraturen skildrar man ofta faran med teknikutveckling och dess destruktiva egenskaper. I ”en världsomsegling under havet” av Jules Verne så är det en man vid namn Nemo, som har upptäck många tekniska lösningar bland annat en oändlig källa till energi. En revolutionerande upptäck som skulle lösa många problem åt människan, men Nemo anser att mänskligheten är för girig, stridslysten och dumstridig så det skulle göra mer ont än gott om tekniken blev känd. Detta fenomen återfinner man i många science fiction böcker och filmer. I många situationer ser man till exempel utomjordingar som har mycket mer avancerad teknik än människan. Från utomjordingarnas synpunkt ses ofta mänskligheten som en mycket primitiv, girig och naiv ras och att människan inte är mogen för denna teknik. Kanske är vi primitiva och något dumma. Och vissa eller rentav många av de tekniska framsteg som gjorts har skapat mycket skada.

Dessa tekniska framsteg och uppfinningar har varit i just militärt syfte. Man får dock inte glömma att det finns mycket finansiering bakom den militärtekniska utvecklingen och att det har även lätt till många civila tekniska framsteg som haft en militärteknisk grund. Men teknikutvecklingen har även gjort väldigt mycket gott åt mänskligheten. Utan tekniska lösningar av alla de slag tror jag våra liv och människans existens skulle vara drastiskt mindre händelserik och vi skulle ha massa grundläggande problem. Det som en vanlig människa dagens moderna samhälle uppfattar som ett stort problem i livet, är kanske inte ett speciellt stort problem om man tänker på hur illa det faktiskt kunnat vara. Tänk på det nästa gång du tycker något är jobbigt. På det stora hela tror jag att teknikutvecklingen har gjort mer gott än ont för mänskligheten. Det är definitivt så att det gett upphov till mycket ont, men också mycket gott. Tekniska lösningar har löst oräkneligt många problem för mänskligheten inom en massa områden så som medicin, livsmedel, kommunikation, transport, säkerhet, boende etc.

Människan är girig och vill alltid ha mer. Detta kan ofta ses som en negativ egenskap. Vissa är mer giriga än andra men alla har vi någon önskan om att ha lite mer av någonting. Utan människans girighet skulle man antagligen inte kommit så långt eller haft så mycket driv i teknikutvecklingen. Man skulle kunna säga att utan alla dessa destruktiva ting som teknikutvecklingen åstadkommit så skulle inte heller alla de goda ting som finns ha åstadkommits. ”Det finns inget ont som inte har något gott med sig” som man brukar säga.

Advertisements

Leave a comment

Filed under Uncategorized

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s